tiistai 14. elokuuta 2012

Saksalainen tilasto näyttää: Asuntokupla Suomessa on tosi

Teemu J. Kammonen
Uusi Suomi
13.8.2012 
 
  • Kuva
    Eteläisen Helsingin asuntojen hinnat ovat olleet pitkään korkealla. Saksalaisen pankin mukaan Suomessa eletään asuntokuplan tyhjenemisen aikaa.

Suomalainen asuntokupla on tyhjenemään päin, mutta todellista puhkeamista ei vielä ole tapahtunut. Näin laskee saksalainen Deutsche Bank tuoreessa selvityksessään.
Asuntojen hintoja säännöllisesti maailmassa seuraava Deutsche Bank laskee, että asuntojen hinnat voivat edelleen laskea. Pankin julkaisemassa grafiikassa nähdään, että omistusasunnon hinta suhteessa vuokra-asumiseen on edelleen kallista.
Suomen asuntojen hinnat ovat edelleen nousseet merkittävästi suhteessa 2000-luvun alkuun. Deutche Bank tutkii erityisesti kahta lukua: omistusasuntojen hinta suhteessa vuokrakuluihin ja asuntojen hinta suhteessa keskimääräisiin tuloihin.
Koko Suomessa tulojen ja asuntojen hintojen suhde on noin 2 prosenttia pitkäaikaista keskiarvoa alempana. Suhteessa vuokrakuluihin omistusasuminen on kuitenkin 44 prosenttia korkeammalla kuin pitkän ajan keskiarvo.
Vuonna 2010, laskee Deutsche Bank, Suomessa nähtiin selvä asuntojen hintakupla. Se on nyt tyhjenemässä ja mittarit näyttävät tämän vuoden osalta reaalihintojen laskua.
2000-luvulla käytännössä koko Euroopassa asuntojen hinnat nousivat. Suomen nousu oli maltillinen vuosina 2000-2006: noin 40 prosenttia. Espanjassa ja Irlannissa hintojen nousu ylitti 100 prosenttia.
Vuoden 2006 jälkeen alkoi lasku osassa Eurooppaa. Erityisesti Irlannissa kupla puhkesi yhtäkkiä. Suomessa hinnat jatkoivat nousuaan ja päätyivät vuoden 2012 alussa noin 15 prosenttia korkeammiksi kuin vuonna 2006.
Tutustu Deutsche Bankin laskelmiin täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti