torstai 3. toukokuuta 2012

Teknologiateollisuus: Suomen vaihtotase uhkaa vajota kriisimaiden tasolle

Teknologiateollisuus: Suomen vaihtotase uhkaa vajota kriisimaiden tasolle
Suomen tavara- ja palveluviennin arvo oli viime vuonna kaikkiaan 75 miljardia euroa.
Suomi on jäänyt jälkeen kilpailijamaista, uskoo Teknologiateollisuus. Teknologiateollisuuden mukaan vienti on romahtanut historiallisen paljon, mikä uhkaa suistaa Suomen talouden kehityksen pitkään alamäkeen.

Taloussanomat
3.5.2012
  
Viimeaikaiset tiedot Suomen kauppa- ja vaihtotaseen heikentymisestä ja nykyään jo alijäämäisyydestä ovat hälyttäviä, arvioi Teknologiateollisuus tänään julkaistussa Tilanne ja näkymät -raportissaan.
Suomen tavara- ja palveluviennin arvo oli viime vuonna kaikkiaan 75 miljardia euroa. Vielä vuonna 2008 ennen talouskriisiä vientiä oli 87 miljardilla.
Vastaavaa tasopudotusta ei ole tapahtunut aiemmin Suomessa, sanotaan Teknologiateollisuudesta. Teknologiateollisuuden mukaan Suomen viime vuosien kehitys kilpailijamaihin verrattuna on huolestuttavaa.
Tärkeissä kilpailijamaissa kuten Ruotsissa, Saksassa ja Alankomaissa ei ole tapahtunut samanlaista vaihtotaseen heikkenemistä kuin Suomessa, vaan vaihtotase on pysynyt selvästi ylijäämäisenä.
Elektroniikkateollisuus
suurin putoaja


Teknologiateollisuuden mukaan viennin tasopudotuksesta noin puolet johtuu elektroniikkateollisuuden, noin kolmannes kone- ja metallituoteteollisuuden ja loput lähinnä muun teollisuuden kilpailukykyongelmista.
Teknologiateollisuus varoittaa, että Suomen vaihtotaseen alijäämä ei ole enää kaukana Euroopan kriisimaista.
– Nyt on viimeinen hetki saada laiva kääntymään, Teknologiteollisuus sanoo tiedotteessaan.
Teknologiateollisuuden mukaan vientiä jarruttavat Suomessa "työn tarjontaan ja kysyntään liittyvät jäykkyydet työmarkkinoilla" sekä verotuksen ja sosiaaliturvan aiheuttamat heikot kannustimet työn tekoon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti