maanantai 2. heinäkuuta 2012

Yt-neuvottelujen määrä tuplaantunut vuodessa

Maanantai 02.07.2012
Elektroniikkateollisuudessa on ollut eniten yt-neuvotteluja tänä vuonna.
Elektroniikkateollisuudessa on ollut eniten yt-neuvotteluja tänä vuonna.
Yrityksissä käydyt yt-neuvottelut ovat tänä vuonna koskeneet kaksinkertaista määrää ihmisiä verrattuna viime vuoteen.
Yt-neuvottelujen piirissä on tämä vuoden alkupuoliskolla ollut 38 000 työntekijää, kun viime vuonna vastaavaan aikaan yt-neuvottelut koskivat 17 400 työntekijää, ilmenee SAK:n keräämistä tilastoista.
Työnantajien aikeet vähentää työntekijöitä ovat alkuvuonna olleet kolme kertaa suurempia kuin viime vuoden alkupuoliskolla. SAK:n keräämien tilastojen mukaan irtisanomisuhan alla oli tammi-kesäkuussa yli 13 800 henkilöä, kun heitä viime vuonna samaan aikaan oli noin 4 500.
Suurimmat irtisanojat ovat olleet Puolustusvoimat (1200 työntekijää), Nokia (1000 työntekijää) ja Nokia Siemens Networks (624 työntekijää). Irtisanottuja oli vuoden ensimmäisellä puoliskolla yli 8 300. Irtisanomisissa ero viime vuoteen oli noin 2 700 työntekijää eli 49 prosenttia. Lähes puolet irtisanomisista kohdistui pörssiyhtiöihin.
”Luvut kertovat karun totuuden Suomen työllisyyden kehityksestä. Uutta tilanteessa on se, että suurimmat irtisanomiset ovat julkisen sektorin puolella”, toteaa SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen.
Elektroniikkateollisuudessa eniten yt-neuvotteluja
Yt-neuvotteluja toimialoittain tarkasteltaessa esiin nousee metalliteollisuus, Nokian myötä erityisesti elektroniikkateollisuus. Seuraavina erottuvat yksityiset palvelualat: sanomalehtien kustantaminen (muun muassa Alma Media) sekä ohjelmistojen suunnittelu ja valmistus (muun muassa Tieto, Ixonos). Samat alat korostuivat viime vuonnakin, mutta eivät yhtä voimakkaasti.
Tiedot käyvät ilmi SAK:n tilastosta, jossa seurataan kahdesti kuussa irtisanomisten ja yt-neuvottelujen määrää Suomessa. Luvuissa näkyvät yt-neuvottelut, joista oli ilmoitettu kesäkuun loppuun 2012 mennessä.
Kauppalehti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti