torstai 12. heinäkuuta 2012

Kaliforniassa jo kolme kaupunkia on konkurssissa
REUTER
Kaliforniassa jo kolme kaupunkia on konkurssissa
San Bernardinon kaupungin oikeuskansleri James Penham.
Muutaman viikon sisällä jo kolme Kalifornian osavaltion kaupunkia on ajautunut maksukyvyttömäksi. Stocktonin ja Mammoth Lakesin lisäksi San Bernardino ilmoitti torstaina hakeutuvansa velkajärjestelyyn.
Taloussanomat
12.7.2012

Vehreä San Bernardinon kaupunki on vararikon partaalla. Sen 45 miljoonan dollarin alijäämä on peräisin kasvaneista eläke- ja terveysmenoista sekä työttömyyden vuoksi kutistuneista verotuloista.
Ongelma on yleistymässä myös muualla Yhdysvalloissa. Muutaman viikon sisällä kaksi muutakin Kalifornian osavaltiossa sijaitsevaa kaupunkia on hakeutunut konkurssiin. 
– Kaupungit ja kunnat ovat yleisesti olleet ylioptimistia tuloarvioissaan. Kaupungit tekevät nyt mitä voivat, eli leikkaavat menojaan konkurssin avulla, Ed Learner UCLA-yliopiston Andersonin kauppakorkeakoulusta kertoo Financial Timesille.
San Bernardinossa myös työttömyys on suurempaa kuin vaurailla alueilla. Kaupungissa myönnettiin aiempina vuosina paljon niin kutsuttuja subprime-lainoja. Learnerin mukaan lainahanat olivat San Bernardinon lisäksi löysällä esimerkiksi Stoctonissa.
–  Nämä alueet myös luottivat mitä suurimmassa määrin nouseviin myyntihintoihin. Mutta ihmiset eivät enää osta kuten ennen, Learner lisää.

Yksittäisten kaupunkien talousongelmat koskettavat Yhdysvalloissa myös laajempia alueita.
– On ymmärrettävä, että Kalifornia on taloudellinen ekosysteemi, ja yhdessä paikassa tapahtuvat asiat voivat vaikuttaa myös muualla. En kutsuisi tätä vielä tartunnaksi, mutta se on suuri huolenaihe. Iso kysymys on, onko tämä käännekohta, kommentoi Kalifornian talousjohtaja John Chiang
San Bernardinossa paljastui, etteivät kaupungin talousongelmat johdu ainoastaan tulojen ehtymisestä. Viranomaisten mukaan kaupungin budjettiasiakirjoja on väärennetty 13 vuoden ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti