sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

USA haastaa luottoluokitusyhtiön oikeuteen subprime-kriisistä

USA haastaa luottoluokitusyhtiön oikeuteen subprime-kriisistä
Yhdysvallat on haastanut luottoluokitusyhtiö Standard & Poor'sin oikeuteen luottoriskien aliarvioimisesta. Yhdysvallat syyttää luottoluokittajaa siitä, että se antoi asuntoluottojohdannaisille liian korkeita luokituksia oman edun tavoittelun takia.



Bloomberg
5.2.2013
Yhdysvallat on haastanut luottoluokitusyhtiö Standard & Poor'sin oikeuteen luottoriskien tietoisesta aliarvioimisesta. Yhdysvaltain oikeusministeriö haastoi eilen oikeuteen monialakonserni McGraw-Hillin ja sen omistaman luottoluokittajan asuntolainajohdannaisten luottoriskin vähättelystä.
Vuonna 2008 alkanut maailmanlaajuinen finanssikriisi syntyi pitkälti asuntoluottojohdannaisten takia. Yhdysvalloissa pankit luotottivat luottokelpoisuudeltaan keskimääräistä heikompia lainanhakijoita. Niin sanotuista subprime-asuntolainoista paketoitiin asuntoluottojohdannaisia, joille luottoluokittajat antoivat jopa korkeimman mahdollisen AAA-luottoluokituksen.
Yhdysvallat hakee McGraw-Hilliltä ja Standard & Poor'siltä miljoonakorvauksia Los Angelesin liittovaltion oikeusistuimessa.
Haasteen mukaan luottoluokittaja antoi luokituksia 2 800 miljardin dollarin edestä asuntolainavakuudellisille joukkovelkakirjoille ja 1 200 miljardin dollarin edestä asuntolainajohdannaisille vuosina 2004-2007. 
Yhdysvaltain mukaan Standard & Poor's vähätteli riskiä hankkiakseen lisää asiakkaita joukkovelkakirjoja ja johdannaisia liikkeelle laskevista investointipankeista.
– S&P:n halu voittojen ja markkinaosuuden kasvattamiseksi katettujen joukkovelkakirjojen ja asuntoluottojohdannaisten markkinoilla johti siihen, että S&P vähätteli todellista luottoriskiä, Yhdysvaltain oikeusministeriö kirjoittaa.
Yhdysvaltain mukaan Standard & Poor's esitti sijoittajille valheellisesti, että sen luottoluokitukset ovat objektiivisia eikä niihin liity eturistiriitaa.
Standard & Poor's laski eilen New Yorkin pörssissä roimasti. Luottoluokitusyhtiö ei kommentoinut haastetta tuoreeltaan.

(MIELIPIDE)
JA JAA! MINÄ OLEN VÄHÄN SITÄ MIELTÄ, ETTÄ:
SUBRIME kriisin aloitti yhdysvaltojen valtionvarainministeriö laiminlyömällä kaiken sääntelyn omaksi edukseen S&P ei ollut mitään asiaa velan riskeihin(irakin sodan rahoitus).
CFTC, SEC jne. ummisti silmät kuten se on tehnyt vuodesta 1980 lähtien. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti