keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Nokian ulkoistettuja irtisanotaan taas: "Härskiä"

Nokian ulkoistettuja irtisanotaan taas: "Härskiä"
Uuden Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari paheksuu Tata Consultancy Servicen tänään ilmoittamia yt-neuvotteluita. "Nokialta olisi paljon suoraselkäisempää, jos yhtiö hoitaisi tämän suoraan eikä tällaisen kepulikonstin kautta. En ymmärrä, miksi näin pitää tehdä", Porokari sanoo.



23.4.2013 Taloussanomat
Irtisanomisuhan alla on 290 työntekijää. Osa heistä on Nokian entisiä työntekijöitä, sillä Nokia ilmoitti ulkoistavansa tietohallinnon työntekijöitä Tatalle tammikuun lopussa. 3T-lehden tietojen mukaan Nokia ulkoisti TCS:lle noin 300 työntekijää.
– Enpä olisi uskonut, että tämä menee näin samaa latua Accenturen kanssa. Minulla oli tästä pieni epäilys, mutten uskonut toiminnan olevan näin härskiä, Porokari sanoo Taloussanomille.
 
Nokia on ollut aiemmin vastaavanlaisessa tilanteessa, kun se ulkoisti syksyllä 2011 Symbian-kehittäjiä Accenturelle. Accenture aloitti yt-neuvottelut viime vuoden toukokuussa, jolloin valtaosa ihmisistä päätti lähteä talosta vapaaehtoisesti tai siirrettiin uusiin tehtäviin.
– Nokialta olisi paljon suoraselkäisempää, jos yhtiö hoitaisi tämän suoraan eikä tällaisen kepulikonstin kautta. En ymmärrä, miksi näin pitää tehdä, Porokari sanoo.
Työntekijä ei antanut
työvälineitä

Helmikuussa Taloussanomat uutisoi, että Tata ei ole antanut Nokian entisille työntekijöille esimerkiksi matkapuhelimia. Lisäksi oli epäselvyyttä muun muassa siitä, kenelle työntekijät toimittavat verokorttinsa.
– Työntekijöiden piti tuoda kaikki työvälineet. Jälkikäteen ajateltuna tuntuu, että tämä oli tiedossa jo silloin. Eihän yritys vaivautunut sijoittamaan edes työvälineisiin, Porokari sanoo.

Porokarin mukaan työntekijät eivät päässeet töissään edes alkuun. Lisäksi työntekijät eivät tienneet esimerkiksi tulevia esimiehiään.
Tiistai on ollut synkkä päivä Suomen työmarkkinoilla. Päivän aikana kerrotuissa yt-neuvotteluissa on kerrottu yhteensä jopa 485 työntekijään kohdistuvista vähennyksistä. Lisäksi Metso ja Stora Enso ilmoittivat uusista säästökuureista, joiden henkilöstövaikutuksia ei vielä määritelty.
– Tuntuu olevan hyvin samantapaista kuin viime vuonnakin. Jatkuvissa yt-neuvotteluissa hämmästyttää se härskiys, että voittoa tuottavat yritykset irtisanovat väkeä, Porokari sanoo.
Hänen mukaansa suomalaista irtisanomissuojaa pitäisi tiukentaa niin, että voittoa tuottavat yritykset eivät saisi irtisanoa väkeään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti