maanantai 27. toukokuuta 2013

JA KAIKEN KUKKURAKSI VIELÄ:

Työpaikan valepsykologien hömppä ehkä(ehkei!!!) lainvastaista!

ONNEKSI OLKOON! JA KAIKESTA HUOLIMATTA, SAA OTTAA KAHTA YHDEN HINNALLA! RIITTÄÄKÖ TEILLE NÄMÄ,  ARVON KAPITALISTIT?

Työpaikan valepsykologien hömppä ehkä lainvastaista
Persoonallisuustestien käyttö on lähtenyt jo lapasesta monilla työpaikoilla. Psykohömppä on yhä suositumpaa, ja sitä on helppo myydä, kun yritysten säästöpaineet ovat koventuneet.

27.5.2013
Persoonallisuus- ja kykytestejä tehdään monissa yrityksissä epäasiallisilla tavoilla. Testeissä laiminlyödään samalla tietosuojalakia, tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo.
Epäammattimaisesti tehdyistä persoonallisuustesteistä otetaan aika ajoin yhteyttä tietosuojavaltuutettuun. Valtaosaa tapauksista ei viedä eteenpäin.
Psykologiliiton mukaan tilanne on pahentunut vuosikymmenen alkupuolelta. Tuolloin lakiuudistus siivosi epäpäteviä testaajia markkinoilta.
Moni työnantaja ei edes tiedä, että laki määrittelee, miten ihmistä saa testata.

– Keskisuuren yhtiön hr-ihminen eli henkilöstöhallinnon työntekijä käyttää testiä, joka on niin yleinen, ettei se liity työtehtävään mitenkään. Voidaan kysyä ihmeellisiä asioita, kuten uskontoon tai rotuun liittyvä kysymyksiä, Aarnio kuvaa tyypillisiä epäselviä tapauksia.

Aarnion mukaan erilaiset "elämäntapatrainerit" ovat ylipäänsä yleistyneet. Tietosuojavaltuutettu pitää hyvänä, että psykologit ja hr-ammattilaiset yrittävät nyt tehostaa ohjeistusta tiedotuspaketilla.
Henkilöarviointien tekemistä koskeva pykälä on ollut voimassa 2001 vuodesta: ensin laissa yksityisyydensuojasta työelämässä, sittemmin 2004 vuonna voimaan tulleessa työelämän tietosuojalaissa.
Laki velvoittaa testaamaan luotettavasti ja ammattimaisesti. Testioikeutta ei kuitenkaan haluttu rajata henkilöarviointiin erikoistuneille psykologeille. Myös muulla taustalle voi pätevöityä henkilöarviointeihin. Oikeuden myöntää Psykologiliiton henkilöarvioinnin sertifiointilautakunta.
Iltapäiväkoulutuksella
ammattilaiseksi

Yrityksissä on kovat säästötarpeet ja kun työpaikkaa vaihdetaan yhä nopeampaan tahtiin, uuden työntekijän pitäisi alkaa tuottaa mahdollisimman nopeasti. Lisäksi hänen pitäisi viihtyä tehtävässä. Mokiin ei ole varaa.
Psykologiliiton vastaavan psykologin Teemu Ollikaisen mukaan  erityisesti kahden viime vuoden aikana on alkanut näkyä yhä huolestuttavampia ilmiöitä.
Pikatestifirmat tarjoavat henkilöstöosastoille testejä, joita ei pitäisi käyttää ollenkaan. Työnantajat säästävät laajemmissa henkilöarvioinneissa, jotka koetaan hintaviksi ja aikaa vieviksi.

Kevyitä testejä, joita aiemmin on käytetty organisaation sisäisissä kehittämistilanteissa, otetaan yhä tärkeämpiin rekrytointipäätöksiin. Tilanne voi olla liukunut siihen, että yhtä testiä käytetään kaikissa rekrytoinneissa.
Ollikaisen mukaan uusien pikatestien myyjät tarjoavat yrityksille testien käyttöön vaikkapa yhden iltapäivän koulutuksia. Sen jälkeen saa "menetelmäsertifikaatin", jonka jälkeen henkilö julistaa olevansa pätevä ja sertifioitu henkilöarvioitsija.
Markkinataistelua
oikeasta testitavasta?

Miksi maksaa isosta testistä, jos halvemmalla saa tehokkaan valmennus- tai rekrytointityökalun. Moni  hr-osasto kaipaa vain jotain selustatukea henkilöstöpäätöksissä, ja kevyet testityökalut sopivat siihen hyvin.


Psykologiliiton Ollikaisen mukaan on vakava ongelma, jos "psykologista testiä" ei ole ollut kehittämässä yhtäkään psykologia, eikä sen käyttäjänäkään yhtään psykologia.
Jos valintoja tehdään pikatestien perusteella, virhepäätökset ovat isoja ja kalliita.
Kun 20 kohdan kysymyksen perusteella ohjelma tuottaa 28 sivua pitkän tulosteen persoonastasi, kuka tahansa ymmärtää, että se ei voi olla luotettava.
Valitus: väärä
persoonallisuustyyppi

Psykologi Teemu Ollikaisen mukaan arvioitavan oikeusturva on erittäin huono. Arvioinnista voi tehdä valituksen ja vaatia uuden luotettavamman ottamista. Yleensä huonosti hoidetuissa testitilanteissa testattava purnaa korkeintaan testin tekijöille.

Ollikainen, joka toimii myös henkilöarvioinnista vastaavan sertifiointilautakunnan puheenjohtajana, kieltää että arvostelu liittyisi oman tontin suojeluun.
Sertifiointijärjestelmän kehittämistarve tuli aikanaan tietosuojaviranomaiselta. Nyt yhteistä linjaa ohjeistuksessa on haettu laajalla porukalla, hän sanoo.
Tylsyys on luotettavuuden
mittareita

Psyconin ja MPS:n tapaiset konsulttiyhtiöt ja Työterveyslaitos palvelevat suuryhtiöitä ja organisaatioita. Ne käyttävät sertifioituja arviointimenetelmiä ja ovat itse kehittämässä sertifiointia.
Esimerkiksi Psyconin asiakkaita ovat Nokia, Wärtsilä, Kone ja VR. Myös julkishallinto ja Aalto-yliopisto käyttävät sen henkilöarviointeja. Yleensä suuryhtiöt käyttävät luotettuja kumppaneita, mutta pikatestit ovat alkaneet kiinnostaa niitäkin.
Persoonallisuustesteissä on aina ylipäänsä virheen mahdollisuus. Yksittäistä testiä ei koskaan pitäisi käyttää, tutkimuspäällikkö Mikael Nederström Psyconista kertoo.
Kunnolliset testimenetelmät ovat vähän tylsiä ja konservatiivisiakin monimenetelmiä, mutta ne on osoitettu luotettavuustutkimuksella toimiviksi.
Nederströmin mukaan "hyväntahtoisia hölmöjä" on paljon enemmän kuin järjestelmällisesti vedättäviä konsultteja. Monet uskovat itsekin  ”psykohöpinöihin” ja testeihin, joilla luvataan mullistavia tuloksia nopeasti ja helposti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti