perjantai 26. lokakuuta 2012



Etelä-Afrikka: 12 000 kaivostyöläiselle potkut

8.10.2012 | Afrikka, Uutiset/SOSIALISMI:net
Etelä-Afrikassa toimiva kaivosyhtiö Amplats on antanut 12 000:lle lakkoilevalle kaivostyöläiselle potkut, raportoi uutistoimisto Reuters.
Etelä-Afrikan kaivosteollisuudessa loppukesästä käynnissä olleet lakot ovat saaneet kaivosyhtiö Amplatsin (Anglo American Platinum) erottamaan viime perjantaina 12 000 lakossa ollutta työntekijää, kertoo uutistoimisto Reuters. Pari kuukautta jatkunut kaivostyöläisten lakkoilu on Etelä-Afrikan laajin työtaistelu apartheidin kaatumisen jälkeen vuonna 1994. Lakko Lonminin platinakaivoksilla viime elokuun lopussa johti 34 kaivostyöläiset joukkomurhaan poliisin avattua tulen.
Lakkoliike on levinnyt kaivosteollisuudesta muillekin aloille.  Öljy-yhtiö Shell ilmoitti viime perjantaina, ettei se kykene noudattamaan kaikkia sitoumuksiaan polttoainetoimituksista kuljetustyöläisten lakon vuoksi, ja kuljetustyöläisten ammattiliitto SATAWU ilmoitti, että myös rautatieläiset käynnistänevät lakon tällä viikolla.
Amplats haluaa irtisanomisilla näyttää, ettei se aio taipua lakkolaisten vaatimuksiin kuten kilpaileva kaivosyhtiö Lonmin jokin aika sitten. Kaikkiaan lakossa on ollut yli 75 000 kaivostyöläistä.
Reuters: South Africa's Amplats fires 12,000 strikers, union leader shot (5.10.12)



Etelä-Afrikka: COSATU ei kelpaa kaivostyöläisille

23.10.2012 | Afrikka, Uutiset/SOSIALISMI:net
Kaivosyhtiö Amplatsin lakkoilevien kaivostyöläisten edustajan mukaan lakkolaiset eivät halua ay-keskusjärjestö COSATU:n apua, raportoi Eyewitness News.
Enemmistö Etelä-Afrikassa toimivan kaivosyhtiö Amplatsin työntekijöistä on ollut lakossa jo yli kuusi viikkoa, ja lakon kuluessa yhtiö on irtisanonut 12  000 lakkolaista. Ammattiliittojen keskusjärjestö COSATU on luvannut järjestää mielenosoitusmarssin lakkolaisten tueksi, mutta lakkolaisten edustajan mukaan COSATU:n apu ei ole tervetullutta.
"Tällä tavalla he vain yrittävät palauttaa [vanhan kaivostyöläisten ammattiliitto] NUM:n valta-aseman", lakkokomitean edustaja Thami Mdoda sanoi.
Viimeaikaisissa Etelä-Afrikan kaivostyöläisten lakoissa vastakkain ovat olleet työntekijöiden ja työnantajien lisäksi kaivostyöläisten omat järjestöt, perinteinen ammattiliitto NUM ja uudempi haastaja AMCU.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti