torstai 22. maaliskuuta 2012

Työuralinjaukset kelpaavat EK:lle
Taloussanomat
22.3.2012
 – Ratkaisu antaa hyvän pohjan työurien pidentämiselle ja tukee osaltaan myös sitä, että maan hallitus kykenee kehysriihessä taloutta vakauttaviin rakenteellisiin uudistuksiin, EK kirjoittaa tiedotteessaan.
EK:n mielestä kohoavan eliniän pitää nostaa myös vanhuuseläkkeen ikärajoja. Alarajaa määriteltäessä tulee tarkastella myös muita eläkejärjestelmän uudistustarpeita ja etuuskysymyksiä sekä eläke-edut turvaavaa maksukehitystä. Neuvotteluja jatketaan välittömästi, ja uudistusten tulee astua voimaan viimeistään vuoden 2017 alusta, EK kirjoittaa.
Järjestön mukaan on olennaista tehostaa työttömyysturvajärjestelmää työnhakijaa aktivoivaan suuntaan. Ansiopäivärahan keston lyhentämisen sekä työttömyysturvaputken ja osa-aikaeläkkeen ikärajan nostamisen vaikutusta työuriin on seurattava, ja tarvittaessa tehtävä lisää työuria pidentäviä lisätoimia.
EK korostaa myös työkykyä ylläpitävien toimien merkitystä. Työkykyä pyritään pitämään yllä työterveyshuollon, työeläkejärjestelmän ja Kelan yhteistyötä kehittämällä. Kuntoutuksen tuloksellisuutta ja osatyökykyisten työllistymistä halutaan parantaa. Työpaikoilla aletaan laatia niin sanottuja työurasuunnitelmia, joissa jokaisen 58–60 vuotta täyttäneen kanssa käydään läpi työn kehittämistarpeet.
Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat sopineet jo hallitusohjelmaan kirjatusta tavoitteesta, että vuoteen 2025 mennessä keskimääräinen eläkkeellesiirtymisikä nousee 62,4 vuoteen.
– Tavoite ei toteudu ilman konkreettisia eläkepolitiikan uudistuksia ja työkykyä ylläpitäviä toimia. Nyt saavutettu sopimus on kokonaisuus, joka antaa tähän hyvät mahdollisuudet, EK sanoo tiedotteessaan.
– Olennaista on, että tarvittavat uudistukset valmistellaan ja toteutetaan mahdollisimman nopeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti