Vuokratyöläinen heikommassa asemassa kaikilla mittareilla
(Blogin isäntä: lisäarvon ryöstömarkkinoiden uusi "instromentti"> vuokratyöläinen!)
Työmarkkinat |
Pron työmarkkinatutkimuksen ennakkotulokset vuodelta 2011 kertovat vuokratyön todellisuudesta.
Pro Uutiset/lähde: Pron lehdistötiedote
Vuokratyötä mainostetaan joustavana ja omaan elämään sopivana tapana tienata. Pron työmarkkina-tutkimuksen ennakkotulokset vuodelta 2011 kertovat toista.
– Vuokratyöntekijä on huono-osainen kaikilla mittareilla, kun verrataan samaa työtä vakituisissa työsuhteissa tekeviin, kertoo ict- ja viestintäsektorin johtaja Anssi Vuorio Ammattiliitto Prosta.
Kun vakituisen työntekijän kanssa samaa työtä tekee yhtä koulu- tettu
ja yhtä kokenut vuokratyöntekijä, vuokratyöläinen saa työstä 10–15
prosenttia vakituista alemman palkan.
Määräaikaiset pelkäävät työssään vakituisia enemmän epäonnistumisia
sekä työpaikan menettämistä. Myös työllistymismahdollisuudet arvioidaan
vakituisia heikommiksi.Vuokratyöntekijät eivät pääse käyttämään omaa osaamistaan, he eivät voi vaikuttaa työnsä sisältöön eivätkä työaikoihin. Palkkiot ja henkilökuntaedut jäävät saamatta, eikä vuokratyöläinen saa muiden lailla työterveys-palveluita. Vapaita ja lomia on vaikea pitää silloin kun haluaisi.
Työpaikan ilmapiiri on määräaikaiselle viileä. Määräaikainen arvioi vakituista merkittävästi useammin esimerkiksi, että työpaikalla ei auteta ja tueta toisia.
Ammattiliitto Pron kaikista jäsenistä vuokratyöntekijöitä on keskimäärin noin kaksi prosenttia, mutta ict-alan prolaisista vuokratyössä on noin seitsemän prosenttia.
Vuokratyö yleistä ict-alalla
Yli 85 prosenttia Pron 130 000 jäsenestä on vakituisessa työsuhteessa. Vakituisen työsuhteen saa todennäköisimmin, jos on 30–49 -vuotias mies, ja työssä isossa organisaatiossa Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä tai Pohjanmaalla. Lisäksi esimiehet, joita on yli 20 prosenttia Pron jäsenistä, ovat muita useammin vakituisessa työsuhteessa.
Pron tutkimusaineiston mukaan vuokratyöntekijäksi valikoituu erityisesti, jos on nuori ja työskentelee ict- alalla pienessä työpaikassa.
Ict-alalla käytetään yleisesti vuokratyöntekijöitä, ja
määrä-aikaisuudet jatkuvat vuodesta toiseen. Pron jäsenet ict-alalla
työskentelevät esimerkiksi puhelinoperaattorien puhelintuessa, myynnissä
ja markkinoinnissa.
Johtaja Anssi Vuorio Prosta uskoo, että vakituiseen työsuhteeseen palkattu väki tulisi yrityksille edullisemmaksi.– Vuokratyöntekijä tarkoittaa yritykselle jatkuvaa painetta kouluttaa vaihtuvaa väkeä. Suuri osa toimi-henkilöistä haluaa vakituisen työn, ja lähtee jos sitä on tarjolla muualla. Lisäksi vuokratyöntekijöitä pidetään vuodesta toiseen määräaikaisissa työsuhteissa. Se tuo pelon työpaikan menettämisestä, Vuorio sanoo.
Korkeimman oikeuden ratkaisu
Vuokratyösuhteessakin pääsääntö on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Korkein oikeus vahvisti asian uudessa ratkaisussaan tammikuussa 2012.
– Se ei ratkaise kaikkia ongelmia. Nyt meillä on toki aiempaa paremmat työkalut riitauttaa perusteettomat määräaikaiset vuokratyösopimukset, ja samalla auttaa jäsenet pysyvään työsuhteeseen.
Pron ict- ja viestintäsektorin johtajan Anssi Vuorion mukaan vuokratyö on ala muiden joukossa.
– Esimerkiksi teknologiateollisuudessa tilausten määrä vaihtelee talouden suhdanteiden mukaan ja yritykset sopeuttavat toimintaansa siihen. Työnantajalla on mahdollisuus lain mukaisilla edellytyksillä lomauttaa ja irtisanoa, ja sen pitäisi riittää myös henkilöstövuokrausyrityksille, sanoo Vuorio.
Kolmikantaisen työelämämuutosryhmän on vahvistettava työsuhdetulkinnat
Työministeriön asettaman vuokratyötä selvittäneen työryhmän mietinnössä vahvistettiin vuonna 2007, että jos vuokrayritys voi tarjota vuokratyöntekijälle jatkuvasti työtilaisuuksia eri käyttäjäyrityksissä, vuokratyön-tekijän työsuhde on tulkittavissa toistaiseksi voimassa olevaksi.
– Tätä asiantilaa eivät henkilöstövuokrausyritykset edelleenkään myönnä ja asia pitäisi nyt vahvistaa raamisopimuksessa perustetussa vuokratyötä käsittelevässä työryhmässä, Vuorio esittää.
Työsopimuslain mukaan määräaikaisuuden perusteita ovat esimerkiksi perhevapaan sijaisuus, tuotanto-huippujen tasaaminen tai lyhytkestoinen määrätty työ, jota työnantaja ei teetä jatkuvasti.
Lisää aiheesta:
28.10.2011 vuokratyontekijoiden-asemaan-kohennusta.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti