keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Yllätys - asuntojen kallistuminen Suomessa lähes Euroopan huippua

Asuntojen reaalihinnat ovat Suomessa kallistuneet nopeammin kuin useimmissa teollisuusmaissa kymmenen viime vuoden aikana.
Tällaiseen tulokseen on päätynyt Lloyds-finanssijätin uusi International Global Housing Market Review -asuntomarkkinakatsaus, josta kirjoittaa muun muassa Daily Mail.
Asuntokatsaus sisältää seuraavan vertailun asuntojen hintojen muutoksista vuosien 2001 ja 2011 välillä:

Global real house price % performance
Siitä ilmenee, että asuntojen reaalihinnat - siis inflaation vaikutuksesta puhdistetut hinnat - ovat nousseet 10 vuodessa peräti 61 prosenttia Suomessa. Tämä on enemmän kuin vertailun 56 prosentin keskiarvo.
Keskiarvoa puolestaan nostaa asuntojen vielä rajumpi kallistuminen kehittyvillä markkinoilla. Intiassa ja Venäjällä asuntojen reaalihinnat ovat yli kolminkertaistuneet, mikä nostaa keskiarvoa korkeammalle.
Jos vertaillaan pelkkiä eurooppalaisia teollisuusmaita, Suomen asuntohintojen nousu on kärkiluokassa. Edellä ovat vain Ranska, Norja ja Belgia. Taakse jäävät muun muassa Iso-Britannia, Espanja ja Tanska. Euroalueen keskiarvo on 23 prosenttia, joten Suomen asuntojen reaalinen hinnannousu on ollut siihen verrattuna lähes kolminkertainen. Vuodessa asuntojen reaalihinnat ovat nousseet keskimäärin 4,9 prosenttia Suomessa.
Merkillepantavaa on myös, että Saksassa asuntojen reaalihinnat ovat laskeneet 17 prosenttia vuodessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti