maanantai 24. syyskuuta 2012


Kaupoista on hävinnyt vuodessa 
8 000 työpaikkaa
"Kaupoista on hävinnyt vuodessa 8 000 työpaikkaa"
Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala pitää mahdollisena, että kauppakonserni Keskon tapaisia yt-ilmoituksia nähdään kaupan alalla lisää.

24.9.2012

– Valitettavasti näitä voi tulla. Kaupan ala on arvioinut suhdannekatsauksessaan, että ensi vuosi on nollakasvua. Tämä huomioon ottaen tarkoittaa kyllä sitä, että vyönkiristystä tapahtuu, Juhani Pekkala sanoo Taloussanomille.
– Koko ajan suhdanne heikkenee, ja ensi vuonna vielä leikataan kuluttajien ostovoimaa, mikä heijastuu vähittäiskauppaan. Se tulee tuloverotuksen kiristymisen ja arvonlisäveron korotuksen myötä.
Tähän mennessä kotimaisen kulutuksen ja palvelualojen kohtuullisen vakaata tilannetta on pidetty vientivetoisen ja hiipuvan talouden vastavoimana, mutta yt-neuvotteluiden leviäminen myös kaupan alalle viestii muutoksesta.
– Tämä on huono asia. Se tarkoittaa sitä, että työllisyys tulee tämän vuoden puolella ja varsinkin ensi vuonna heikkenemään.

– Tämä on kaksipiippuinen juttu: On hyvä, että kauppa ja palvelut pitävät Suomea pystyssä, mutta sitä ei voi kohtuuttomalla velkaantumisella tehdä. Kansantalous ei voi ottaa loputtomasti velkaa ja velalla kuluttaa, tämä pitää saada kuriin.
– Kauppa ei toisaalta ole enää pelkkää kotimarkkinatoimintaa vaan kansainvälistyy. Siinä on tietysti hyvätkin puolensa siten, että voimme saada muualta tukijalkoja kuin kotimaasta.

Osa-aikatyöstä hävinnyt
8 000 paikkaa


Pekkala puolustaa liiton jäsenyritystensä tehostamistoimia.
– Kaupan alalla on aika hyvin ollut kärsivällisyyttä, ja siellä on toimittu aika maltillisesti. Ei ole menty ylimittaisiin toimiin.

– Kaupan alalta on kyllä hävinnyt vuodessa 8 000 työpaikkaa, mutta ne ovat paljolti niitä, jotka ensimmäiseksi häviävät eli osa-aikaisia opiskelijoita tai muita, jotka eivät suoraan siirry kortistoon.
Kesko kertoi aloittavansa yt-neuvottelut Anttilassa, K-citymarket käyttötavarassa ja Ruokakeskossa sekä Konekeskossa. Neuvottelut koskevat yhteensä noin 3 000 henkilöä, ja vähennystarve on enintään 370 henkilötyövuotta, mahdolliset eläkejärjestelyt mukaan lukien.  K-ryhmä työllistää Suomessa noin 45 000 henkeä.
Keskon tavoitteena on 100 miljoonan euron kustannussäästöt. Säästöjen ennakoidaan toteutuvan pääosin ensi vuoden aikana. Neuvottelut eivät koske K-ruokakauppoja eivätkä K-citymarket-tavarataloja.
Keskon tiedotteen mukaan tehostamisen tarve liittyy yleisen taloustilanteen heikentymiseen kiristyneen kilpailun ja kustannustason nousun seurauksena.Tavoitteena on alentaa erityisesti markkinointi-, henkilöstö-, vuokra- ja tietojärjestelmäkuluja.
Palvelualojen ammattiliitto Pam käsittelee parhaillaan Keskon ilmoitusta ja kertoo oman kantansa siihen myöhemmin iltapäivällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti