IMF varoittaa euroalueen mahdollisesta romahduksesta
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on julkaissut vuosittaisen The World Economic Outlook-raporttinsa. Ensimmäisen kerran IMF myöntää julkisesti, että euroalueen romahdusta ei voida sulkea mahdoliisuutena pois.
Lähde: Daily Mail
Toimittaja: Riikka Söyring
18.4.2012, Verkkomedia.org
IMF varoittaa euroalueen mahdollisesta romahduksesta
IMF uskoo, että euroalue mahdollisesti hajoaa, ja laukaisee maailmanlaajuisen laman, joka on suurempi vaikutuksiltaan kuin edeltäjänsä Suuri Lama 1930-luvulla.
Suurin huolenaihe tällä hetkellä on Espanjan talous, joka korjaustoimien ja EU:n vaatiman talouskurin takia on joutunut deflaatio-kierteeseen ja alkanut kutistua.
IMF ennustaa euroalueen joutuvan joka tapauksessa taantumaan tänä vuonna. Saksan ja Ranskan talouksille ennustettu kasvu on 0,5 - 0,6 prosenttia. Kehittyneiden maiden talousalueen kokonaisuudessaan odotetaan kasvavan noin 1,5 prosenttia. "Toimeentuloraja" on 3 prosentin talouskasvu.
IMF:n pääekonomisti Olivier Blanchard kertoo, että edelleenkään ei ole olemassa mitään suunnitelmaa niiden maiden varalle, jotka mahdollisesti jättävät euron. IMF:n johtaja, ranskalainen Christine Lagarde on ahkeroinut kerjäämällä avustusrahaa muilta mailta maailman vauraimpana pidetylle alueelle - Euroopan Unionille.
Ruotsi, Norja ja Tanska ovat luvanneet EU:lle entisten lainojen päälle ylimääräistä pikavippiä 16 miljardia puntaa. Japani on luvannut osallistua 37 miljardilla punnalla ja Yhdysvallat avittaa 125 miljardilla punnalla. Yksi punta on noin 1, 214 euroa eli yksi euro on 0,824 puntaa. Miljardi on tuhat miljoonaa.
Kreikan odotetaan romahtavan joka tapauksessa. Sellaisessa tapauksessa IMF odottaa markkinapaniikkia.
IMF:n esittämää markkinapaniikki-skenaariota todennäköisempää on, että spekulantit ja liikepankit ovat jo varautuneet hyötymään euroalueen romahtamisesta, ja lyöneet vetoja asiasta - aivan samaan tapaan kuin Goldman Sachs teki ennen vuoden 2008 romahdusta, ja jota romahdusta Goldman Sachs omilla toimillaan edisti.
Lue myös:
Taloussanomien analyysitoimittaja Jan Hurrin valaiseva teksti siitä, KUKA päättää paljonko ja milloin Suomi joutuu maksamaan euroalueen yhteisvelkoja: