Spekulointi alkoi Saksan velkapapereilla
Torstai 19.04.2012Vipurahastomiljardööri ja Paulson & Co -rahastoyhtiön johtaja John Paulson myy lyhyeksi Saksan valtion bondeja.
Paulson uskoo eurokriisin uhkaavan myös Saksan luottokelpoisuutta ja myy lyhyeksi Saksan valtionlainaa, kertoo Finacial Times lehti.
Paulsonin mukaan euroalueen ongelmat laajetessaan horjuttavat koko euroaluetta, siis myös Saksaa.Paulson puhui asiasta maanantaina rahastoyhtiönsä asiakkaille suunnatussa sijoittajapuhelussa.
Saksan valtion bondeja on perinteisesti pidetty markkinoiden turvallisimpana tuotteena, mikä on näkynyt myös Saksan kymppivuotisen lainan korossa. Se on ollut ennätysmatala.
Lyhyeksi myynti tarkoittaa sitä, että sijoittaja veikkaa velkapaperin arvon heikkenevän ja pyrkii tekemään voittoa lainaamalla arvopaperin, myymällä lainaamansa paperin eteenpäin ja ostamalla sen lopulta halvemmalla varsinaista luovutusta varten.
Kauppalehti
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SHORTTAUS TAI LYHEKSI MYYNTI!!!
Matkapuhelinyhtiö Nokia on säilyttänyt asemansa lyhyeksi myyjien lemmikkinä. Alkuvuonna shorttaajat ovatkin tehneet Nokian osakkeella mukavan tili
Nokian kurssi on laskenut vuodenvaihteen tasoltaan 18,5 prosenttia, mutta pelkästään viimeisen kuukauden jaksolla osakkeen arvosta on haihtunut 25,1 prosenttia torstaiaamupäivän 3,072 euron hinnalla laskettuna.
New Yorkin pörssin tilastojen mukaan Nokia on ollut alkuvuoden shorttikauppaa eli osakkeen kurssilaskun puolesta näkemystä ottavien sijoittajien suosiossa. Helmikuusta lähtien suomalaisyhtiön osakkeella tehtyjen shorttien määrä on liikkunut selvästi yli 200 miljoonassa osakkeessa eli Nokia on ollut New Yorkissa ylivoimaisesti eniten shortattu osake.
Viimeisimmässä maaliskuun lopun tilastossa Nokia-shorttien määrä oli laskenut hieman edeltäneen kahden viikon jakson tasolta. Positioita oli otettu yli 227 miljoonaa osaketta vastaavalla määrällä, mikä vastaa noin kuutta prosenttia Nokian osakekannasta. Edellisellä jaksolla Nokia-shorttien määrä vastasi lähes 239 miljoonaa osaketta.
Shortti kannatti
Nokian osakkeen shorttaus pari viikkoa ennen tulosjulkistusta vaatii
sijoittajalta vahvaa näkemystä, sillä kännykkäyhtiön osakkeella parin viikon
nousurykäys ennen osavuosikatsausta on ollut hyvin tyypillistä. Tällä kerralla
shorttaajat saattavat kuitenkin vetää pidemmän korren, sillä jaksolle osui
Nokian koko alkuvuoden kattanut tulosvaroitus, jonka seurauksena kurssi on
pudonnut 21 prosenttia kahden viime viikon jänteellä. Alkuviikolla Nokian osake kävi jo alimmalla tasollaan 15 vuoteen eli vajaassa kolmessa eurossa. Mikäli yhtiö kertoo tänään iltapäivällä julkistettavassa tammi-maaliskuun raportissaan lisää huonoja uutisia, kurssi saattaa sukeltaa edelleen.
Tuoreimmassa tilastossa vain Standard & Poor’s 500-indeksiin kytkettyyn SPDR etf-rahastoon oli kytketty enemmän shorttipositioita kuin Nokian osakkeeseen.Amerikkalaisshorttaajien aiempi suosikki, pankkijätti Bank of American kohdalla lyhyeksi myynti on vähentynyt alkuvuoden aikana tuntuvasti. Toisaalta alkuvuoden aikana uudeksi pelilapuksi on noussut autovalmistaja Ford, joka oli viime viikon tilastossa shorttaajien toiseksi suosituin yksittäinen kohdeosake.
Shorttaus tarkoittaa sellaista arvopaperilla, kuten osakkeella, tapahtuvaa kaupankäyntiä, jossa myyjä ei omista kaupan kohdetta. Myyjä on voinut lainata osakkeet esimerkiksi pankilta tai muulta isommalta omistajalta maksua vastaan. Lyhyeksi myynnillä sijoittaja tekee voittoa, jos kurssi laskee ja osakkeen saa ostettua takaisin halvemmalla hinnalla.
Kun shorttaaja lyö vetoa osakkeen kurssilaskun puolesta, niin Nokian suosio markkinapelureiden keskuudessa kertoo epäluottamuksesta yhtiötä kohtaan.Voimakkaasti shorttauksen kohteena olevien yhtiöiden kurssit saattavat heilahdella epätavallisesti ja ilman varsinaista tai selkeää yhtiöstä riippuvaa syytä, kun sijoittajat kattavat asemiaan tai kääntävät näkemystään. Siten shorttaus voi lisätä osakkeen päivittäistä vaihtomäärää ja volatiliteettiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti