torstai 12. huhtikuuta 2012

Halpoja lentäjiä pöytälaatikosta Suomeen

 Talouselämä, 12.04.2012

Norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian vuokraa Helsinkiä kotikenttänään käyttävien lentokoneidensa lentäjiä virolaiselta Arpi Aviation Estonia OÜ:ltä, joka on norjalaisen Arpi Groupin Tallinnaan perustama pöytälaatikkofirma.
Arpi Aviation Estonialla ei ole Virossa omaa toimistoa, eikä ainuttakaan työntekijää. Sen Viron-puhelinnumero kuuluu Tallinnassa toimivalle suomalaiselle tilitoimistolle Leinoselle, ja sen osoite on sama kuin Leinosen. Sähköpostiviestit ohjautuvat Arpin Norjan pääkonttoriin Sandvikaan.
Arpi Aviation Estonia on perustettu helmikuussa 2011. Sen osakepääoma on Virossa vaadittu minimipääoma eli 2 500 euroa.
Julkisuudessa Arpi on kertonut maksavansa Suomessa käyttämiensä vuokralentäjien työnantajamaksut Viron lakien mukaan. Suomen Lentäjäliiton FPA:n hankkimien tietojen mukaan Arpin lentäjät eivät tiedä, kuinka suuria eläkemaksuja Arpi heidän puolestaan maksaa.
Pyörittämällä lentäjänvuokrausta Viron kautta Arpi voi halutessaan järjestää Virossa ansaitsemansa voitot käyttöönsä puhtaana, maksamatta niistä veroja yhteenkään maahan.
Virossa yrityksen ei tarvitse maksaa voitoistaan lainkaan veroa, jos ne investoidaan edelleen tai jätetään yritykseen. Moni Viroon rekisteröity yritys käyttää tätä hyväkseen ”lainaamalla” Virossa tekemänsä voitot esimerkiksi oman konsernin toiselle yritykselle ulkomailla.
Minimoimalla oman verotaakkansa yritys voi tarjota omia palvelujaan, kuten työvoimaa, huomattavasti edullisemmin kuin kilpailijansa.
Leinonen – kuten moni muukin Virossa toimiva kirjanpito- ja taloushallintopalveluyritys – myy ja perustaa asiakkailleen firmoja, joiden osoitteeksi voidaan oman konttorin puuttuessa rekisteröidä Leinosen osoite Tallinnassa. Palvelusta Leinonen velottaa joitakin kymmeniä euroja per kuukausi.
Sekä Arpin että Leinosen toiminta on laillista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti