tiistai 24. huhtikuuta 2012

Mitä ovat roskalainat?

Luottoluokitusyhtiö Fitch pudotti Nokian lainat roskalainaluokkaan. Samassa joukossa ovat myös esimerkiksi Kreikan valtion lainat. Mutta mitä roskalainat oikein ovat?
 
Taloussanomat
24.4.2012

Roskalainoiksi kutsutaan heikolla luottoluokituksella varustettuja joukkovelkakirjalainoja.
Kun yritys, valtio tai kunta haluaa hakea lainaa, se ei yleensä kävele pankkitiskille, vaan laskee liikkeelle niin sanotun joukkovelkakirjalainan eli tuttavallisemmin joukkolainan. Liikkeeseenlaskua eli lainan myyntiä sijoittajille hoitaa käytännössä yleensä pankki.
Joukkolaina on siis useimmiten jälkimarkkinakelpoinen. Lainasumma jaetaan velkakirjoiksi, joita sijoittajat voivat merkitä eli ostaa liikkeeseen laskun hoitavalta pankilta.
Roskalainaksi joukkolaina muuttuu, jos sijoitusten riskejä arvioivat luottoluokitusyhtiöt katsovat, että lainaan liittyy merkittäviä riskejä. Luottoluokituksen markkinoita hallitsevat käytännössä kolme yhtiötä: Standard & Poor's, Moody's ja Fitch.
Roskalainoiksi eli spekulatiivisiksi lainoiksi kutsutaan lainoja, joiden luokitus on BB+ (Standard & Poor's), Ba1 (Moody's), BB+ (Fitch) tai heikompi.  
Mitä enemmän sijoittajat epäilevät yrityksen, valtion tai kunnan kykyä maksaa velka takaisin, sitä korkeampaa korkoa tämä joutuu maksamaan lainalleen. Roskalainan ostaja ottaakin riskin siitä, että lainaa ei pystytä maksamaan takaisin, mutta saa vastineeksi parempaa tuottoa.
Osa varovaista sijoituspolitiikkaa noudattavista sijoittajista välttää sijoittamasta kohteisiin, jotka luokitusyhtiöt ovat arvioineet roskalainoiksi. Roskalainaluokkaan putoaminen ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki sijoittajat karttaisivat lainoja. Osa sijoittajista pikemminkin suosii juuri roskalainoja niiden paremman tuoton takia.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti