perjantai 6. huhtikuuta 2012

Vaara vaanii velkaisissa yhtiöissä


Torstai 05.04.2012, Kauppalehti



Pääsiäisviikolla GeoSentric kertoi pörssitaipaleensa todennäköisesti päättyvän. GeoSentric ei kuitenkaan ole ainoa pörssin kriisiyhtiö. Rahoitus on tiukalla myös Cencorpilla ja Tiimarilla. Lisäksi pörssistä löytyy liuta muita yhtiöitä, joiden velan määrä on liian suuri suhteessa kannattavuuteen.
Vaikka pankkisektori mitä kertoisi, niin lainahanat ovat tiukentuneet. Velkarahaa on entistä vaikeampi saada järkevillä ehdoilla ellei yhtiön toiminta ole kunnossa. Velkojen ja käyttöpääoman kanssa painivat yhtiöt ovat suuressa vaarassa tällä hetkellä. Velkaisista yhtiöistä pärjäävät vain ne, joilla on hyvä kassavirta tai taseessa jotain, mikä kelpaa myytäväksi.
GeoSentricin osakkeen kaupankäynti keskeytettiin Helsingin pörssissä tiistaina, kun yhtiö ilmoitti kutsuvansa yhtiökokouksen koolle selvitystilaan asettamiseksi. Yhtiö ei saanut suurimmalta omistajaltaan hyväksyntää yksittäiseltä asiantuntijaryhmältä saamaansa 350 000 euron ehdolliseen rahoitusehdotukseen, ja rahat loppuivat.
GeoSentricin suurimmat omistajat lymyävät Nordean ja SEB:n hallintarekistereissä. Siellä on yhteensä 75,05 prosentin siivu yhtiön osakkeista.
GeoSentric ei voinut muuta kuin kutsua yhtiökokouksen koolle. Rahoitusjohtaja Robin Hallidayn toimeksianto loppui tiistaina.
Teollisuusrobotteja valmistava Cencorp pyysi viime viikolla Fivalta poikkeuslupaa tilinpäätöksen, toimintakertomuksen ja tilintarkastuskertomuksen julkaisemisen siirtämiseen. Yhtiön tilintarkastuskertomuksen lisätiedosta selvisi, että yhtiön toiminnan jatkuvuus edellyttää, että yhtiö kykenee tämän vuoden aikana hankkimaan lisärahoitusta ja neuvottelemaan muutoksia maksuehtoihin. Cencorp kertoi, että se on aloittanut keskustelut merkittävimpien rahoittajiensa ja omistajiensa kanssa rahoitustilanteen vahvistamiseksi.
Yhtiö oli pakotettu julkaisemaan tilintarkastuskertomuksen epämieluisa kohta. Cencorpin rahoitusasema tulee olemaan edelleen tiukka, mutta yhtiö uskoo pystyvänsä varmistamaan käyttöpääoman riittävyyden seuraavan 12 kuukauden ajaksi.
Ennen kuin Cencorp julkisti keskiviikkona vuosikertomuksensa toimitusjohtaja Mats Eriksson erosi tehtävästään hallituksen ja hänen näkemyserojen vuoksi. Lisäksi jo aiemmin lähti talousjohtaja. Tämä ei anna kovin vakaata kuvaa yhtiöstä.
Myös Tiimari joutui viime viikolla kertomaan rahoitustilanteensa tiukkuudesta. Tiimari eroaa kuitenkin edellä mainitusta kaksikosta siinä, että sillä on omistajinaan Ehrnroothit, jotka ovat sitoutuneet, myös rahoillaan, viemään yhtiötä eteenpäin.
Pörssin velkaisin yhtiö on tällä hetkellä sopimusvalmistaja Incap, joka joutui Nokian vuoksi ongelmiin. Yhtiön nettovelkaantumisaste on päätähuimaava ja viime vuoden liikevoitto negatiivinen. P/b on 5,14, joten yhtiöllä ei ole taseessakaan juuri mitään, millä velkoja voisi kuitata. Ainoa tapa selvitä tilanteesta on leikata kuluja reippaasti.
Komponenttivalmistaja Componentalla on pörssin toiseksi suurin velkalasti 591,4 prosentin nettovelkaantumisasteellaan. Incapiin verrattuna Componentan tilanne on parempi, sillä se on jo ilmoittanut omaisuutensa realisoinneista ja velan nopeammasta lyhentämisestä. Lisäksi yhtiön liikevaihto ja tulos kasvoivat reippaasti viime vuonna edellisvuodesta.
Muita yhtiöitä, joiden välttämistä sijoittajan kannattaa suuren velan vuoksi harkita ovat Neo Industrial, Vaahto ja Finnlines. Näiden yhtiöiden velkaisuus on yli tai lähes 200 prosenttia, kun normaaliyhtiön sietoraja menee sadassa. Yhtiöt, joilla on hyvä kassavirta selviävät tosin ketterästi suuremmankin velan kanssa.

Satu Hirvelä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti