torstai 12. huhtikuuta 2012

Soros:”Eurokriisistä tullut entistä tappavampi”

Sijoittajalegenda Geroge Soroksen kirjoitus Financial Timesissa on katkeraa luettavaa niille, joiden mukaan eurokriisissä pahin on jo ohitse. Päinvastoin, kriisi on tullut entistä tappavampaan vaiheeseen, arvioi Soros.
Euroopan keskuspankin pitkä rahoitus pankeille onnistui pelastamaan Euroopan luottolamalta. Euroalueen muut perusongelmat ovat kuitenkin vain pahentuneet ja kuilu eteläisten ja pohjoisten euromaiden välillä kasvaa entisestään.
EKP:n rahan lotraus (eli rahoitusoperaatiot) voi Soroksen mukaan jopa lisätä euron hajoamistodennäköisyyttä. Näin saattaa käydä, kun kriisimaiden rahoitus on yhä suuremmassa määrin kansallisten pankkien harteilla ja kansainväliset sijoittajat eivät Kreikan velkasaneerauksen jälkeen halua enää laittaa rahojaan valtioiden lainoihin.
Mitä ohuemmiksi rahoituslinkit maasta toiseen käyvät, sitä pienempi on täyskatastrofin uhka.
Euromaiden keskuspankkien väliset rahoitusvastuut olisivat euron hajotessa kuitenkin edelleen iso ongelma – asia, johon Bundesbank on jo alkanut varautua.

Markkinat seuraavat Bubaa

”Ja tämä luo vaarallisen itseään toteuttavan ennusteen. Kun Buba alkaa varautua euron hajoamiseen, kaikkien muidenkin täytyy tehdä samoin”, Soros varoittaa.
Bundesbankin (Buba) pyrkimys kiristää lainahanoja Saksassa on Soroksen mukaan myös vaarallista politiikka. Jotta kriisimaat pystyvät tasapainottamaan talouttaan, Eurooppa tarvitsisi kasvua.
”Jos Eurooppa ajautuu deflatoriseen velka-ansaan, koko EU on vaarassa hajota”, Soros arvioi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti