lauantai 14. huhtikuuta 2012

KU: Vuokratyöstä maalattu liian positiivinen kuva

Taloussanomat
14.4.2012 
 
Tänään lauantaina Helsingin yliopistossa tarkistettu Antti Tanskasen väitöskirja Huono-osaisia työntekijöitä? Paljastaa, että vain seitsemän prosenttia vuokratyöntekijöistä työllistyy palvelemaansa yritykseen.
Aikaisemman arvion mukaan noin 25–30 prosenttia vuokratyöntekijöistä työllistyisi käyttäjäyritykseen. Tanskasen mukaan tämä arvio ei perustu mihinkään tutkimukseen, vaan pohjaa vuokratyövoimaa vuokraavien yritysten keskusteluihin.
Tutkija kirjoittaa, että keskeistä vuokratyövoiman käytössä on joustavuus, epävarmuus ja työnantajan hegemonia, Kansan Uutiset kertoo.
– Vuokratyö on vähän säännelty työn muoto tämän päivän työmarkkinoilla, minkä vuoksi vuokratyövoiman käyttäminen on erittäin joustavaa. Vuokratyön joustavuus perustuu siihen, että vuokratyöntekijän on pakko joustaa, mikä taas aiheuttaa vuokratyöntekijöille paljon epävarmuutta, Tanskasen väitöskirja toteaa.


Vuokratyöntekijät joutuvat sinnittelemään myös huonommalla paikalla. He saavat muihin työntekijöihin verrattuna neljänneksen huonompaa mediaanipalkkaa.
Tanskanen arvostelee ammattiyhdistysliikettä siitä, ettei se ole lähtenyt ponnekkaasti ajamaan vuokratyöntekijöiden etuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti