lauantai 14. huhtikuuta 2012

Valoa Nokian insinööreille: Intelin tutkimus-keskus Suomeen

Perjantai 13.04.2012
Kauppalehti

Maailman suurin mikroprosessorivalmistaja Intel avasi perjantaina tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen Suomeen. Yksiköt sijaitsevat perinteisillä Nokia-paikkakunnilla Espoossa ja Tampereella, joilla Nokian yt-neuvottelut ovat kestoilmiö.
Ennestään Intelillä on Oulussa yhteinen tutkimuskeskus Nokian kanssa.
Intel perustelee Suomen valintaa uuden tutkimuskeskuksen sijaintipaikaksi sillä, että täällä on runsas tarjonta lahjakkaista insinööreistä niin ohjelmisto- kuin laitepuolella.
– Suomella on maailmanlaajuinen maine tietoteknisten innovaatioiden keskuksena, sanoo Euroopan tutkimuslaboratorioiden johtaja Martin Curley.
Curley kehuu myös Suomen korkeatasoista koulutusta ja tutkimustoimintaa sekä edistyksellistä innovaatiopolitiikkaa.
Yhtiö polkaisi tutkimuskeskuksensa pystyyn ennätysajassa. Intel on kyennyt palkkaamaan vajaassa vuodessa 120 korkeasti koulutettua työntekijää Tampereelle ja 90 Espooseen, mikä olisi ollut mahdotonta ilman Nokia-teollisuudesta vapautunutta työvoimaa.
Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Petri Peltonen kertoo, että Intel lähestyi hankkeen tiimoilta ensimmäisen kerran vuosi sitten. Yhtiö osoitti heti tietävänsä, mitä Suomessa on tarjolla.
Ohjelmistojen kehittäjäksi
Nokia-väen metsästys näkyy erityisesti Tampereella, sillä Tampereen yksikkö keskittyy langattoman viestinnän tekniikkaan.
Espoon roolina on kehittää avointa tekniikkaa, joka ei ole samalla tavalla Nokian ydinalaa. Avoimilla järjestelmillä on kuitenkin vahva Suomi-kytkentä, sillä avoimeen lähdekoodiin perustuvan Linux-käyttöjärjestelmän kehittäjä on suomalainen Linus Torvalds.
Sen vuoksi Suomessa on runsaasti avoimiin järjestelmiin perustuvaa ohjelmisto-osaamista. Espoon yksikkö keskittyykin ohjelmistoihin, kun Tampereella on keskiössä mobiiliteknologiaan liittyvä rauta. Intel ei ole enää pelkkä prosessorivalmistaja, vaan se tarjoaa myös ohjelmistoalustoja ja kehittää ohjelmistoja. Valikoimaan ovat liittyneet jopa alan palvelut.

STT

(Mielipide on vapaa: en minä vitsaile! Se on totisen totta! Verorahoilla  korkeasti koulutettua halpaa työvoimaa monikansallisille suuryhtiöille! Ja sekö on valoa Suomelle!? Voi kurjuus!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti